امروز ۰۳ آذر ۱۴۰۳
۰۹۱۲۲۹۶۷۸۳۹
امروز ۰۳ آذر ۱۴۰۳
۰۹۱۲۲۹۶۷۸۳۹
 
با افزایش سن ساختمان، سطح بهره‎برداری از ملک به مرور کم و فرسودگی بنا بیشتر می‌‎شود تا آنجا که هم سکونت و هم کار در ساختمان را دشوار می‎کند. به این‎گونه املاک، در اصطلاح کلنگی می‌‎گویند. به طور کلی ملک کلنگی یعنی ملکی که قابلیت سکونت ندارد. به این معنا که عمر مفید ساختمان تمام شده است و فقط ارزش زمین در نظر گرفته می‎شود.

معمولا افراد به منظور سکونت در ملک یا ساخت‌وساز آن، اقدام به خرید ملک کلنگی می‌کنند.
اگر فردی قصد خرید و ساختن یک ملک کلنگی را دارد، لازم است به این نکات توجه داشته باشد.

 شناسایی پهنای ملک در طرح تفصیلی شهرداری
پهنه ملک دارای یک حرف انگلیسی و چند عدد است و هر کدام از این حروف یا اعداد بیانگر خصوصیتی در ملک است.
هر نوع پهنه دارای ضوابط خاصی برای ساخت‎وساز است که در طرح‎های تفصیلی شهرداری به ‎صورت کامل مشخص شده است. 
میزان تراکم و یا ضریب اشتغال مجاز برای ساخت‎وساز، بر اساس پهنه مشخص می‎شود.
در حال حاضر و تا اطلاع ثانوی، ارائه اطلاعات ملک و بلوک در نقشه تهران محدود شده است و افراد می‌توانند از طریق لینک استعلام طرح تفصیلی به سامانه طرح تفصیلی جدید شهر تهران دسترسی پیدا کنند.

 دریافت دستور نقشه
بعد از تشکیل پرونده شهرسازی و بازدید کارشناسان شهرداری از ملک، برگه‎ای حاوی اطلاعات پایه نحوه ساخت بنای جدید در ملک مورد نظر صادر می‎شود که از آن به‎ عنوان دستور نقشه، نام برده می‎شود.
دستور نقشه شامل خلاصه‎ ای از مشخصات محل واقع شدن ملک، اطلاعات متقاضی احداث بنا، ابعاد زمین طبق وضع موجود، ابعاد زمین طبق سند، ابعاد اصلاحی، نحوه احداث بنای جدید، میزان تراکم، تعداد طبقات و … است.
توصیه می‎شود قبل از انجام معامله با مراجعه به شهرداری محل ملک یا دفاتر خدمات الکترونیک شهرداری، دستور نقشه اخذ شود تا اگر محدودیتی در ساخت وجود دارد، قبل از خرید مشخص شود.

 مدارک لازم جهت اخذ دستور نقشه
از جمله مدارک لازم جهت اخذ دستور نقشه، اصل و تصویر سند مالکیت و اصل و تصویر شناسنامه و کارت ملی مالک یا مالکان است.
در صورتی که مالک، شخص حقوقی باشد، ارائه معرفی‎ نامه رسمی با تعیین حدود اختیارات نماینده، اساسنامه و روزنامه رسمی شرکت الزامی است.
در صورت مراجعه وکیل، اصل و تصویر وکالت‎نامه، شناسنامه و کارت ملی وکیل الزامی است.
منظور از وکیل، شخصی است که به نمایندگی مالک اقدام می‎کند. مثل سازنده یا اشخاصی که خدمات اداری انجام می‎دهند.
اصل و تصویر فیش نوسازی سال جاری ملک و فیش آب، برق، گاز و تلفن نیز از دیگر مدارک مورد نیاز است.
در صورت فوت مالک، اصل و تصویر گواهی انحصار وراثت همراه با شناسنامه و کارت ملی وراث مورد نیاز است.
نقشه ۲۰۰۰/۱ وضع موجود نیز مورد نیاز است که محل دقیق ملک توسط مالک یا وکیل قانونی وی بر روی آن مشخص شده است.
در املاک دارای اشکال خاص یـا شیب‌های بسیار تند یا بیش از 3 هزار مترمربع، ارائه نقشه ۲۰۰۰/۱ با تأیید مهندس ذی‎صلاح الزامی است.
در صورتی که ملک فاقد ساختمان باشد، ارائه نظریه کمیسیون ماده ۱۲ یا گواهی عدم استفاده از مزایای مواد ۶ و ۸ قانون اراضی شهری الزامی است.
اصل و تصویر صورت‎ مجلس تفکیکی برای املاکی که دارای سند آپارتمانی هستند نیز الزامی است.
برای درخواست‎های صدور پروانه، حضور همه مالکان یا وکیل قانونی آنها الزامی است.

 پرونده شهرسازی ملک
پرونده شهرسازی شامل اطلاعاتی از قبیل پهنه ملک در طرح تفصیلی، میزان ضریب اشغال مجاز، نوع کاربری تراکم، میزان عقب‎ نشینی ملک و … است.
توصیه می‌شود با حضور مالک ملک به اداره شهرسازی شهرداری مراجعه کنید و از آخرین وضعیت پرونده شهرسازی مطلع شوید.

 کیفیت خاک
به گزارش عدالت‎سرا، بررسی کیفیت خاک یکی از نکات حائز اهمیت است. چرا که قرار است ساختمانی با طبقات زیاد در آن احداث شود.
برای اطمینان از کیفیت خاک توصیه می‎شود که با کارشناسان متخصص مشورت شده و کیفیت خاک از طریق آزمایش بررسی شود.
شناسایی زمین و شناخت خصوصیات و قابلیت‎های زمینی که قرار است سازه‎ای بر روی آن ساخته شود، از مهمترین مواردی است که باید مورد توجه و دقت قرار گیرد.
زمینی که می‎خواهیم در آن ساختمانی بسازیم، باید قبلا مورد شناسایی و بررسی کامل قرار گرفته باشد و از خصوصیات، قابلیت‎ها و نکات ضعف آن آگاه باشیم.
موضوع شناسایی زمین حتی قبل از طرح نقشه باید مورد توجه قرار گیرد.
طراحی که مسئولیت طرح پروژه‎ای را به عهده دارد، باید از وضع توپوگرافی و عوارض طبیعی و مصنوعی موجود در زمین و همچنین موقعیت محلی آن از نظر وضعیت آب و هوا و نوع مصالح و وضعیت فرهنگی - اقتصادی منطقه و نوع ساختمان‎های مجاور اطلاع داشته و آنها را مد نظر قرار دهد.

 محدودیت‎های ساخت‎وساز
بررسی قابلیت ساخت‎ وساز ملک، نکته بسیار مهمی است. چرا که گاهی ممکن است بنا به دلایلی، اجازه ساخت‎ وساز در زمین یا ملک کلنگی داده نشود.
برخی از مناطق به دلیل قرار داشتن در مجاورت مکان‎هایی مانند پادگان‎های نظامی ممکن است با محدودیت‎هایی در ساخت‎ وساز مواجه شوند.
بنابراین توصیه می‎شود که قبل از هر اقدامی، این مساله به دقت مورد بررسی قرار گیرد.

 بررسی احتمال قطع اشجار
معمولا درختان واقع‎شده در محدوده ملک، در پرونده شهرسازی و فضای سبز ملک ثبت شده‎اند و قطع آنها غیرقابل توجیه بوده و قابل جریمه است.
اگر سابقا درختی در ملک وجود داشته باشد و مالک بدون مجوز آن را قطع کند، از مالک جدید جریمه اخذ می‎شود.
اگر درختی در ملک خصوصی یا بر گذر قطع شود، باید مالک جریمه پرداخت کند.
به عنوان مثال اگر درختی با بن ۱۵ تا ۳۰ سانت قطع شود، جریمه پایه آن ۶۵۰ هزار تومان است که با ضریب سه محاسبه می‌شود و دو برابر محیط بن درخت باید کاشته شود. جریمه به صورت سانت به سانت انجام می‌شود.

 ملک در مسیر قنات
گاهی اوقات ممکن است شخصی سال‎ها در ملکی زندگی کرده باشد. ولی از وجود قنات در زیر ملک خبر نداشته باشد.
اگر این مساله وجود داشته باشد و ملک بر روی قنات باشد و خریدار قصد ساخت‎ وساز در آن ملک را داشته باشد، هنگام گودبرداری با مشکل رو برو خواهد شد.

 بر اصلاحی
آن حدی از قطعه زمین که مشرف به گذر است و از قسمت عمق مستلزم عقب‎ نشینی باشد را بر اصلاحی می‎گویند.
عقب‎ نشینی ملک معمولاً در زمان تجدید بنا اعمال می‎شود. اگر تخریب شامل قسمتی از بنا باشد، سند اولیه ابطال و سند مالکیت جدید مطابق وضع کنونی ملک صادر می‎شود.

 بررسی امکان تجمیع
در بعضی موارد تجمیع املاک از نظر شهرداری دارای امتیازاتی است. بنابراین در زمان خرید ملک کلنگی پیشنهاد می‎شود که امکان تجمیع ملک نیز بررسی شود.

 نوع بافت منطقه
نوع بافت منطقه در شرایط ساخت وساز بسیار مؤثر است.
مثلاً اگر فردی قصد ساخت‎وساز در مناطق فرسوده را داشته باشد، اگر مساحت ملک ١۵٠ متر و بیشتر باشد. از یک طبقه مضاعف در ساخت‎ وساز بهره‎ مند می‎شود.
آشنایی با مفهوم اقاله
اقاله، عبارت از برهم زدن قراردادها و عقود لازم، با رضایت دو طرف معامله است. برهم خوردن قرارداد و از بین رفتن اثر آن نسبت به آینده، از جمله آثار اقاله محسوب می شود. اهلیت داشتن طرفین قرارداد و اعلام اراده خود مبنی بر فسخ، از جمله شرایط اقاله است. در عقودی مانند عقد وقف، نکاح و ضمان، اقاله راه ندارد.
انعقاد قراردادها و عقود، از جمله راه هایی است که افراد، با استفاده از آنها و با میل و توافق شخصی خود، نسبت به انجام امری یا خرید و فروش چیزی، متعهد می شوند. با توجه به اینکه نفس عقود، الزام آور است، طرفین قرارداد باید به عقد واقع شده پایبند باشند و نمی توانند هر زمان که بخواهند، نسبت به برهم زدن آن اقدام کنند؛ مگر در مواردی که قانونگذار، پیش بینی کرده یا به موجب قرارداد، این حق به آنها داده شده باشد.
از جمله راه هایی که قانونگذار برای برهم زدن معاملات و عقود لازم در نظر گرفته، اقاله است. اقاله یک قرارداد، دارای آثار و شرایط مخصوص به خود بوده و اینگونه نیست که طرفین عقد، هر زمان که بخواهند قادر به اعمال آن باشند. با توجه به اینکه اعمال اقاله، در خصوص تمام عقود، جایز نیست، لازم است تا قواعد آن از منظر قانون مدنی مورد بررسی قرار گیرد.برای اینکه بتوانیم توضیح دهیم، معنی اقاله چیست و چه آثاری دارد، ابتدا باید به بررسی مفهوم عقد، از منظر قانون مدنی بپردازیم. ماده 183 قانون مدنی در تعریف عقد، مقرر می کند «عقد، عبارت است از اینکه یک یا چند نفر، در مقابل یک یا چند نفر دیگر، تعهد بر امری کنند و مورد قبول آنها باشد.» بر اساس این ماده در انعقاد عقود، توافق طرفین، در تعهد به یک امر، رکنی مهم و اساسی بوده و شرط صحت قراردادهاست.
عقود، به دو دسته جایز و لازم قابل تقسیم هستند؛ عقود لازم، عقودی هستند که جز در صورت موارد قانونی، قابل برهم زدن نیستند و عقود جایز، عقودی هستند که با فوت، جنون و سفه طرفین منفسخ شده و همچنین طرفین، هر زمان که بخواهند می توانند نسبت به فسخ آن اقدام کنند.
با توجه به اینکه طرفین با رضایت خود اقدام به انعقاد قرارداد می کنند و از آنجایی که عقود، الزام آور و محترم هستند، این گونه نیست که طرفین قرارداد بتوانند هر زمان که تمایل دارند، نسبت به برهم زدن عقد لازم واقع شده اقدام کنند؛ مگر اینکه عقد جایز باشد. در همین راستا، قانونگذار، برای برهم زدن عقود لازم، شرایط خاصی را در نظر گرفته است که بدون وجود این شرایط و موارد، برهم زدن قرار داد منعقدشده امکان پذیر نخواهد بود.همانگونه که گفتیم، قانونگذار در قانون مدنی، موارد انحلال قراردادها را پیش بینی کرده است. بنابراین چنانچه پس از وقوع عقد لازم، یکی از طرفین قرارداد به هر علتی، تمایل به برهم زدن قرارداد داشته باشد، صرفا در صورت داشتن شرایط و موارد انحلال، قادر به انجام این امر، خواهد بود. موارد انحلال قراردادهای لازم، عبارت از اقاله یا تفاسخ، فسخ و انفساخ است.
اقاله یا تفاسخ، یکی از راه های برهم زدن عقود و قراردادهای لازم بوده و به معنای رضایت دو طرف، برای برهم زدن عقد واقع شده است. در اقاله، هر دو طرف قرارداد، با رضایت، اراده خود را بر برهم زدن عقد اعلام کرده و چنانچه ثمن و مبیعی نیز رد و بدل شده باشد، بازگردانده خواهد شد.از دیگر راه های برهم زدن قرارداد، فسخ بوده که برخلاف اقاله، نیاز به تراضی و رضایت دو طرف، جهت انجام آن نیست. در فسخ، یکی از طرفین قرارداد به واسطه حقی که به موجب شرط ضمن عقد یا داشتن یکی از خیارات قانونی نظیر خیار غبن فاحش، خیار تاخیر ثمن، خیار تبعض صفقه و خیار حیوان دارد، اقدام به برهم زدن یکجانبه معامله می کند. خیار به معنای اختیاری است که قانونگذار برای برهم زدن معامله پیش بینی کرده و در صورتی قابل اعمال است که شرایط اعمال آن، وجود داشته باشد.
از دیگر راه های برهم زدن عقود و قراردادهای منعقد شده، انفساخ است. در انفساخ، برهم خوردن قرارداد منعقد شده، به واسطه اعمال اراده یکجانبه یا دوجانبه طرفین قرارداد نیست؛ بلکه یک عامل خارج از اراده طرفین، یعنی یک عامل قهری نظیر جنون یکی از طرفین قرارداد، سبب برهم خوردن معامله و انحلال آن می شود.بنابراین با توجه به ذکر موارد انحلال قرارداد، در تعریف اقاله می توان گفت که اقاله، نهادی حقوقی برای برهم زدن قرارداد منعقد شده، با رضایت و تراضی دو طرف معامله است و پس از اعمال آن، عقد واقع شده، برهم خورده و اثر خود را نسبت به آینده، از دست خواهد داد. 

  شرایط اقاله 
شرایط اقاله شامل موارد ذیل است:
تراضی هر دو طرف قرارداد برای اقاله: اولین شرط از شرایط اعمال اقاله، تراضی یعنی توافق کردن هر دو طرف عقد، برای انجام اقاله است و بدین منظور، هر دو طرف، باید، اراده خود را اعلام کنند.
رضایت کامل بر انجام این امر و مکره نبودن در اقاله: از جمله شرایط اقاله، این است که هیچ یک از دو طرف، با فشار و اکراه، رضایت خود را بر اقاله اعلام نکرده باشد؛ چراکه در این صورت، اقاله صحیح نخواهد بود.اهلیت داشتن برای انجام اقاله: اهلیت در قانون به معنای داشتن عقل، بلوغ و اختیار است. چنانچه یکی از طرفین قرارداد، در هنگام انعقاد عقد، اهلیت داشته، اما در زمان اقاله، اهلیت خود را از دست داده باشد، برای مثال، مجنون شده و قدرت تعقل منطقی خود را از دست داده باشد، اقاله صحیح نخواهد بود.

 آثار اقاله
از دست رفتن اثر عقد: اولین و مهمترین اثر اقاله، از دست رفتن اثر عقد، از زمان برهم خوردن آن، نسبت به آینده است و اعمال آن، نسبت به گذشته و قبل از تاریخ انجام اقاله اثری نخواهد داشت. یعنی اگر شخصی نیمی از تعهد خود برای نقاشی خانه را انجام داده باشد، بابت کار خود، مستحق مزد بوده و این گونه نیست که اقاله، اثر قرارداد را نسبت به گذشته، از بین ببرد و فقط از زمان اقاله، دیگر ملزم به ایفای تعهد خود نیست. برهم خوردن عقد: یکی دیگر از آثار اقاله، این است که به واسطه اعمال آن، عقد واقع شده، به هم خواهد خورد و دیگر، طرفین قرارداد ملزم به انجام تعهد خود نیستد. بر این اساس، چنانچه ثمن و مبیعی بین طرفین رد و بدل شده باشد، آنها باید، اقدام به بازگرداندن آن، به یکدیگر کنند.نکته قابل توجه این که، انحلال قرارداد به واسطه اقاله، با بطلان و تعلیق آن تفاوت دارد. در بطلان قرارداد، برخلاف اقاله، اثر ازبین رفتن عقد، نسبت به گذشته نیز هست و در تعلیق، قرارداد، اصلا از بین نخواهد رفت، بلکه صرفا به دلیل وجود مانعی، اجرای آن متوقف شده و بعد از ازبین رفتن مانع، باید اجرای آن ازسر گرفته شود.

 کدام قراردادها را نمی توان اقاله کرد؟
مستثنیات اقاله عبارت از عقد وقف، عقد نکاح و عقد ضمانت است.وقف، عبارت است از اینکه شخصی، اصل و عین مال خود را نگه دارد و استفاده از منافع آن را برای اشخاص محصور و معین یا نامحصور و نامعینی قرار دهد. با توجه به مواد قانون مدنی، طرفین عقد وقف، امکان برهم زدن آن را با تراضی یا همان اقاله نخواهند داشت.عقد نکاح دائم یا موقت، عقدی است که طرفین به موجب آن به زوجیت یکدیگر در می آیند. برهم خوردن عقد ازدواج موقت و دائم، شیوه های مخصوص خود را دارد و جز با اعمال این شیوه ها، قابل انحلال نیست. عقد دائم، با طلاق یا وجود موارد فسخ و عقد موقت، با بذل مدت و انقضای مدت منحل می شود.ضمانت در حقوق، به معنای عقدی است که به موجب آن، در پرد
اخت دیون یا انجام تعهدی، ذمه کسی به دیگری منتقل شود؛ به اصطلاح، بعد از ضمانت، دیگر، شخص اولی که از او ضمانت می شود، مدیون نخواهد بود. با این توضیح و از آنجا که ما نمی توانیم بدون رضایت شخصی، مجددا او را مدیون کنیم، اقاله، در عقد ضمانت پذیرفته نیست. یعنی، ضامن و طلبکار نمی توانند با تراضی، عقد ضمانت را بر هم زده و مجددا شخصی که از او، ضمانت شده است را متعهد و مدیون کنند.شایان ذکر است که ضمانت در سیستم بانکی، به صورت نقل ضمه به ضمه نیست و با وجود ضمانت، شخصی که از او ضمانت شده است، همچنان مدیون محسوب می شود. 
ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال