منطقه ۱۸ شهرداری تهران یکی از مناطق شهری تهران است که در جنوب غربی این شهر واقع شدهاست.
این منطقه از خیابانها و محلات خلیج فارس شمالی و جنوبی، نوروزآباد، شادآباد، کوی ۱۷ شهریور (کوی مهرزاد یا کوی ۲۵ شهریور سابق)، سعیدآباد، شمسآباد، تولیددارو، شهرک ولیعصر شمالی و جنوبی (شهرک ولیعهد سابق)، یافت آباد شمالی و جنوبی (تهرانیه)، ابراهیمآباد، ارشد آباد، ترک آباد، عرب آباد، شهرک قائم،شهرک صادقیه، شهرک صاحب الزمان، شهرک مسلمین، بهداشت، شهرک امام خمینی، بازار آهن، گلدسته، شهرک دانش و کوی فردوس تشکیل شدهاست.
محله خلیج فارس جنوبی واقع در ناحیه پنج شهرداری منطقه 18، در ضلع جنوبی این ناحیه واقع شده و دارای تاریخچه مشترک با محله خلیج فارس شمالی بوده است که در پاره ای از موارد دارای نکات خاص خود میباشد. مهمترین عامل تفاوت این محله با محله خلیج فارس شمالی در مالکیت زمینهای محله میباشد. زیرا مالکیت زمینهای این محله در تملک اهالی روستای یافت آباد و تحت محدوده بخش غارغربی شهرستان ری بوده است. ولی مالکیت زمینهای محله خلیج فارس شمالی در محدوده بخش کن شهرستان تهران بوده و مرز شمالی محله خلیج فارس جنوبی یعنی خیابان های ثارالله و در ادامه خیابان راهنما در قسمت غربی، محدوده مرز بخش کن شهرستان تهران و بخش غارغربی شهرستان ری تلقی میشده است.
محدوده محله خلیج فارس جنوبی نسبتاً دیرتر از محله شمالی خود مسکونی و شکل گرفت و از این جهت محله خلیج فارس شمالی با توجه به ساخت بیمارستان شماره 2، کارخانههای ویتانا و پروفیل (سپنتا) و گمرگ شهریار، مقدم بر محله خلیج فارس جنوبی بوده است. مالکین عمده این زمینها به غیر از فرمانفرما که ارباب و مالک روستای یافت آباد محسوب میشده، افرادی همچون میزاسلامی و غلامرضا حقانی، یدالله بیگلو و محسسی بودند که عمدتاً دارای کاربری کشاورزی بودند، و در سال 1337 و یا 1338 فرمانفرما در محله خلیج فارس جنوبی مجموعه سوارکاری نوروزآباد را با تمامی امکانات مورد نیاز همچون پیست کورس، مانژ سوارکاری و اصطبل های مورد نیاز در این مکان ساخته و بعداً به فرزند محمدرضا پهلوی اهداء نمود. ( البته پس از پیروزی انقلاب این مجموعه به سازمان تربیت بدنی واگذار گردید)
نوروزآباد در منابع و اسناد دولتی در فرهنگ آبادیهای سالهای 1345 و 1355 مر کز آمار ایران، تحت عنوان آبادی و با مشخصات ذیل اشاره شده است:"ده نوروزآباد از توابع بخش غارغربی شهرستان ری با تعداد 56 نفر جمعیت و 12 خانوار و دارای 4 هکتار زمین گندم آبی، 2 هکتار زمین جو آبی، 1 هکتار باغ و قلمستان و 12 هکتار زمین بایر قابل دایرشدن و 58 هکتار زمین بایر غیر قابل دایر شدن". ( فرهنگ آبادی های سال 1345) و" نوروزآباد از توابع بخش غارغربی شهرستان تهران با تعداد 249 نفر جمعیت در قالب 59 خانوار". (فرهنگ آبادی های کشور سال 1355). مجموعه سوارکاری نوروزآباد در مساحتی حدود 66 هکتار، و دارای 6 اصطبل ، 5 مانژ، پیست کورس و زمین چمن چوگان دارای 140 راس اسب اصیل سوارکاری و آموزشی و اسب مخصوص بازی چوگان میباشد از این حیث در تهران و شاید در ایران منحصر بفرد باشد که در سال 1377 به شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی سازمان تربیت بدنی واگذار گردید، که در سال 1388 نیز به بهرهبردار بخش خصوصی در قالب قرداد یکساله واگذار شده است.
شخص مهم تری که با استقرار در محله باعث رونق آن گردید، فردی به نام آقای محمد علی طرم میباشد که ایشان در حدود سالهای 37-38 در مکان فعلی تقاطع خیابان حسینی و ابوسعید با تملک زمینی به وسعت 4400 مترمربع و دیوارکشی دور آن و با پرداختن به فعالیت مرغداری هسته اولیه محله خلیج فارس جنوبی را ایجادنمود. این مکان بدلیل گودبودن نسبت به سایر زمینها محل تجمع آبهای اطراف میشد و بعدها با حفر یک حلقه چاه به محله زیر دست خود آبرسانی مینمود.
عوامل متعددی در جذب جمعیت در این محله موثر بوده است و براساس درجه اهمیت میتوان بدین ترتیب ذکر نمود:
وجود تعداد زیادی کارخانه در محدوده شمالی محله و در کنار جادهقدیم کرج از قبیل کارخانه سپنتا، ویتانا، کارخانه فربت، گمرگ شهریار، کارخانه آسفالت خلیج و خود مجموعه سوارکاری نوروزآباد که به عنوان عوامل جذب کارگر از بین مهاجرین نقش تعیین کننده را بازی کرده و نیروی کار مشغول در این مجموعه ها بدلیل سهولت و ارزانی زمینها این محله را برای اسکان و خانه سازی انتخاب مینمودند.
وجود امکانات شهری همچون آب که در محله خلیج فارس جنوبی از طریق آبرسانی آقای طرم تامین میشد و سیستم برقرسانی که از طریق محله خلیج فارس شمالی قبلاً ایجاد و به این محله نیز آمده بود.
وجود بیمارستان شماره 2 نیز نقش مهمی را در جذب جمعیت در این محله و همینطور در محله خلیج فارس شمالی داشته است.
رودخانه کن که به عنوان یکی از مهمترین منابع شن و ماسه برای ساخت و ساز شهر تهران محسوب میگردید و با بهره برداری دستی و غیر مکانیزه در دهه گذشته نیروی انسانی شاغل در این بخش در مجاورت معدن سکونت یافتند.
دسترسی به شریانهای اصلی ارتباطی کشور در آن زمان، مجاورت در کنار راه ارتباطی جاده قدیم کرج و راه آهن تهران تبریز.
مراحل رشد محله خلیج فارس جنوبی در 3 مرحله تحقق یافت:
- اولین مرحله به سالهای اواخر دهه 1340 و اوایل دهه 1350 برمیگردد و بدلیل توسعه سیستم آبرسانی محلی و ایجاد خدمات شهری در محل باعث ایجاد هسته های اولیه در محله شد.
مرحله بعدی به سالهای 57 و 58 تا سال 1360 برمیگردد و بدلیل شرایط سیاسی و اجتماعی حاکم در ایران و موج مهاجرت به شهرها و بخصوص شهر تهران این محله نیز مانند سایر محلات حاشیه ای شهر تهران هدف گروه های مهاجر قرار گرفت.
جمعیت این محله در قالب 2 شهرک (شهرک طالقانی- شهرک مفید یا شهرک خرمنکوب) ساکن و ریشه اغلب ساکنین محله خلیج فارسجنوبی از مهاجرین استانهای و شهرستان های ذیل بودند:
استان همدان – شهرستان اسدآباد و مسجدالجواد به این گروه قومی تعلق دارد و در نوروزآباد و شهرک طالقانی ساکن هستند.
استان همدان- شهرستان آوج و مسجد پنج تن آل عبا به این گروه قومی تعلق دارد.
استان همدان – شهرستان ملایر و مسجد سیدالشهداء به این گروه قومی تعلق دارد.
استان آذربایجان شرقی- شهرستان هشترود و مسجد قمربنی هاشم به این گروه قومی تعلق داشته و در خیابان های فلاح زاده و حسینی و حیدری ساکن هستند. افرادی از قومیت کردها نیز که عمدتاً شاغل در گمرکات بودند بطور پراکنده در محله ساکن هستند.
در خصوص شهرک خرمنکوب قابل ذکراست که فردی از ارامنه تهران در سالهای 1345 و 1346 در این مکان نسبت به احداث کارخانه ساخت دستگاه خرمنکوبی اقدام نموده و به مرور زمان اطراف این کارخانه با خانه های مسکونی احاطه شده که بدلیل تعلق اولیه به صاحب کارخانه این محله را ابتدا شهرک ژورژ و در سالهای بعد به شهرک خرمنکوب و در نهایت پس از انقلاب شهرک مفید نامگذاری گردید.
سابقه دستبه دست شدن این ناحیه بین شهرستانها و بخشهای استان تهران تابع روند تغییرات محله خلیج فارس شمالی بوده است. قبل از انقلاب اسلامی محله خلیج فارس جنوبی و شمالی در محدوده حریم ناحیه 4 شهرداری تهران (براساس تقسیم بندی قدیمی شهرداری تهران) قرار داشته، پس از انقلاب اسلامی و در سال 1364 به شهرستان ری و بخش کهریزک ملحق گردیده، در سال 1368به بخش اسلامشهر شهرستان ری، در سال 1374 به بخشداری چهاردانگه از توابع روستای فیروزبهرام از فرمانداری اسلامشهر ملحق و در سال 1378 ناحیه خلیج به بخش سولقان و بخشداری کن فرمانداری تهران، در تاریخ 1385/01/01 مجدداً به تهران و به منطقه 18 شهرداری تهران و به داخل محدوده خدماتی تهران الحاق گردید و در همان سال نیز به دو محله خلیج فارس شمالی و جنوبی تقسیم گردید.
رودخانه کن پس از عبور از منطقه بالادستی خود و بعد ازتقاطع خیابان ثارالله به عنوان مرز محله خلیج فارسجنوبی و محله شادآباد قرار گرفته که پساز طی مسیر به سمت جنوب و گذر از زیر بزرگراه آزادگان در محدوده شهرکهای گلشهر و گلدسته و راه آهن تهران- اهواز و پس از طی مسافتی در حدود 33 کیلومتر از سرچشمه خود در رشته کوههای توچال و امامزاده داوود در حریم منطقه 18 شهرداری تهران و بخش غارغربی شهرستان ری ناپدید میشود.(کتاب آب تهران- سازمان آب منطقه ای تهران)
مشکلات محله خلیج فارس تهران بررسی شد
کمیته نظارت شورای شهر تهران به بررسی مشکلات محله خلیج فارس واقع در جنوب پایتخت پرداخت و برای رفع برخی از این مشکلات، مصوباتی را از تصویب گذراند.
به گزارش خبرآنلاین جلسه بررسی مشکلات محله خلیج فارس شمالی (منطقه ۱۸)،واقع در جنوب تهران با حضور برخی شهروندان، شورایاران و اعضای کمیته نظارت شورای شهر برگزار شد.
در این نشست و در حوزه سلامت، محیط زیست و خدمات شهری مواردی از قبیل نظارت مستمر بر عملکرد پیمانکاران خدمات شهری به منظور افزایش تعداد مخازن زباله در راستای اجرای طرح تفکیک زباله در سطح محله، شستشو و لایروبی انهار محله به ویژه انهار سرپوشیده و پیش بینی احداث بوستان و فضای سبز در سطح محله بررسی شد.
علاوه بر این موضوعات موارد دیگری از جمله ساماندهی صنایع و مشاغل مزاحم و عاملان سد معابر به ویژه دستفروشان و کارگاه ها و واحدهای صنعتی اعم از شرکت های شن و ماسه سازی فربت و شن نما، احداث میدان میوه تره بار در سطح محله، تأمین روشنایی خیابان ها، کوچه ها و معابر، جابه جایی و انتقال تیرهای برق مزاحم در پیاده روها، تسریع در انتقال شرکت هایی همچون فربت و شن نما که آلودگی های زیست محیطی در محدوده بافت مسکونی ایجاد کرده اند و بررسی امکان احداث فضای سبز در زمین های مذکور و اقدام لازم به منظورجمع آوری، هدایت و انتقال آبهای سطحی جهت جلوگیری از تجمع آبهای سطحی به هنگام بارندگی در زیر پل ها و زیرگذرهای بلوار خلیج فارس، خیابان فربت، نواب و لاله در حوزه خدمات شهری طرح شد که مصوب شد تمامی این موارد. پیگیری شود
ساماندهی تردد تریلرها و خودروهای سنگین
اعضاء شورایاری محله خلیج فارس پیشنهادهایی را در حوزه عمران، حمل و نقل و ترافیک مطرح کردند که از آن جمله می توان به ساماندهی تردد تریلرها و خودروهای سنگین مربوط به انبارهای عمومی گمرک شهریار از بلوار خلیج فارس به منظور جلوگیری از ایجاد ترافیک، نصب علائم عمودی ترافیکی و راهنمایی مسیر در مکان های مورد نیاز در سطح محله اشاره کرد.
همچنین در این نشست امکان تخصیص خط اتوبوسرانی به منظور ایجاد دسترسی به متروی صادقیه، آزادگان و نعمت آباد، نوسازی ناوگان اتوبوسرانی و تاکسیرانی و تعویض وسایط نقلیه فرسوده، امکان جانمایی ایستگاه تاکسیرانی مناسب واقع درابتدای ورودی به بلوار خلیج فارس از بزرگراه فتح و امکان اجرای کامل طرح تعریض بلوار خلیج فارس واصلاح هندسی ورودی های بلوار خلیج فارس، ابتدای خیابانهای ۲۰ متری سینا، ۱۲ متری نواب و فربت از بزرگراه فتح- تقاطع بلوار خلیج فارس و خیابان رهنما- پل زیرگذر عابر پیاده زیر خط راه آهن واقع در ورودی بلوار خلیج فارس نیز پیگیری و بررسی شد.
وضعیت فرهنگی و اجتماعی محله خلیج فارس یکی از محورهای این نشست بود. در زمینه کاهش آسیبهای اجتماعی و ارتقای سطح فرهنگی محله، پیشنهادهایی از جمله امکان احداث مجموعه های ورزشی چند منظوره در سطح محله، احداث مسجد در محدوده شمالی محله، امکان احداث کتابخانه، سینما، سالن اجتماعات و ساماندهی ناهنجاری های اجتماعی اعم از اعتیاد و توزیع مواد مخدر در سطح محله مطرح شد که همگی این پیشنهاد مورد رسیدگی قرار گرفت و مقرر شد اجرای این پیشنهاد بررسی شود..
همچنین در این نشست مقرر شد بازپیرایی و زیباسازی نماهای قدیمی بناهای موجود در سطح محله نیز در دستور کار قرار گیرد.
راه اندازی خانه بهداشت، سلامت و مشاوره در سطح محله، احداث داروخانه شبانه روزی از دیگر مواردی بود که طبق مصوبات این نشست به دستگاه های مربوطه ارجاع داده شد.
ساکنان محله خلیج فارس شمالی با اشاره به استقرار بیمارستان شهید فیاض بخش در این محله اظهار کردند با توجه به مراجعتی که به بیمارستان می شود و عدم حضور پلیس راهور در سطح محله و نبود کنترل و نظارت بر تردد خودروها و توقف ممنوع در سطح خیابانها و کوچه ها مخصوصاً در خیابان 20 متری سینا مشکلات زیادی در این زمینه به وجود آمده است که می طلبد به این موضوع توجه شود.
همچنین مقرر شد جهت امنیت بیشتر شهروندان و همچنین جلوگیری از توزیع مواد مخدر، سرقت و جمع آوری مزاحمت های اجتماعی از سوی برخی از اراذل و اوباش، از نیروی انتظامی درخواست شود حضور پررنگ تری در محل داشته باشد.
بررسی احداث فروشگاه، پاساژ و موسسات آموزشی، ورزشی و فرهنگی با مشارکت سرمایه داران محلی از دیگر مصوبات این نشست بود. اعضای شورایاری در خصوص تغییر نام محله به یکی ازاسامی پیشنهادی(تهرانسر جنوبی، سینا، تهران ساحل) را مطرح کردند که مقرر شد این موضوع در کمیسیون نامگذاری شورای شهر بررسی شود.
املاک صنعتی پایتخت
جامعترین مرکز اطلاعات املاک در کشور
جاده مخصوص کرج (لشگری) ، جاده قدیم کرج (فتح)
مرکز شهر ، غرب تهران
خرید و فروش ، رهن و اجاره انواع ملک شامل:
انبار ، سالن ، سوله ، کارگاه ، کارخانه ، اداری ، تجاری ، فروش کارخانه
انبارهای مواد غذایی ، آرایشی بهداشتی ، دارویی ، فروشگاههای اینترنتی
انبار ، کالاهای تجاری ، بازرگانی ، انبارهای عمومی و اختصاصی
کارخانجات تولیدی ، غذایی ، دارویی ، صنعتی ، شیمیایی
مطبخ ، کترینگ آشپزخانه صنعتی ، رستوران ، تالار و باغ تالار ، باغ و باغچه
تجاری ، تعمیرگاه مجاز ، نمایندگی ، کارواش ، گاراژ
اداری ، دفترکار ، سالن فیلمبرداری ، کنفرانس ، همایش
انبار روباز ، انبار سنگ ، کاشی ، سرامیک ، مصالح و آهن آلات ، دپوی خودرو
زمینهای کشاورزی و صنعتی ...
۰۲۱۶۶۱۸۸۸۵۳ – ۰۲۱۴۴۵۲۲۰۵۷
۰۹۱۲۲۹۶۷۸۳۹ افشار
نیازمند املاک اداری ، تجاری ، صنعتی شما جهت
رهن و اجاره یا خرید و فروش در جاده مخصوص کرج ، جاده قدیم کرج ، مرکز شهر و غرب تهران هستیم.
( به مابسپارید ازما بخواهید )
( درصورت تمایل فایل فروش یا اجاره ملکتان تماس حاصل نموده یا مشخصات را به شماره 09122967839 واتساپ یا تلگرام نمایید )