دادخواست و درخواست چه تفاوتهایی با هم دارند؟
در مفهوم حقوقی، دادخواست با درخواست تفاوت دارد. دادخواست، درخواستی است که در قالب و فرم ویژهای به دادگاه عرضه میشود.
دادخواست که در گذشته، عرضحال نامیده میشد، شکواییهای است که به صورت نوشتاری یا گفتاری، به مراجع قضایی عرضه میشود.
در حقیقت، دادخواست وسیله رسمی احقاق حق است که از طریق مراجعه به دادگاهها صورت میگیرد. دادخواست نوشتاری بهوسیله برگهای به نام برگ دادخواست انجام میشود.
در مفهوم و اصطلاح حقوقی، دادخواست با درخواست تفاوت دارد. دادخواست، درخواستی است که در قالب و فرم ویژهای به دادگاه عرضه میشود. دادخواست با اظهارنامه نیز متفاوت است. اظهارنامه وسیله رسمی مطالبه حق است که از سوی اداره ثبت اسناد یا دفاتر دادگاهها ابلاغ میشود اما دادخواست با مراجعه به دادگاهها قابل عرضه است.
شرایط دادخواست
دادخواست به برگه چاپی مخصوصی گفته میشود که درخواست خواهان در آن قید شده است یا به عبارت دیگر «دادخواست بیان ادعا نزد مراجع قضایی در اوراق مخصوص است.»
در ایران، دادگاهها وظیفه دارند که بدون عرضه دادخواست از سوی افراد ذینفع، به دعاوی رسیدگی نکنند. رسیدگی به دعاوی حقوقی در دادگستری مستلزم تقدیم دادخواست از طرف مدعی (خواهان) است. دادخواست به دفتر دادگاه و در نقاطی که چندین شعبه وجود دارد، به دفتر شعبه اول تسلیم میشود.
دادخواست را میتوان از محل فروش اوراق قضایی واقع در کلیه دادگستریها و مجتمعهای قضایی در سراسر کشور تهیه کرد. دادخواست اغلب حاوی نکاتی از قبیل نام، نام خانوادگی، نام پدر، سن، اقامتگاه و در صورت امکان شغل خواهان و خوانده است.
دادخواستهای دریافتی باید به زبان فارسی (زبان رسمی ایران)، به صورت کتبی و بر روی برگهای چاپی ویژهای تهیه شود. (در صورت فوریت میتوان از برگههای معمولی نیز استفاده کرد) مشخصات خواهان، خوانده و خواسته باید در دادخواست درج شود. برگ دادخواست میتواند دارای پیوستهایی نیز باشد. در صورتی که دادخواست توسط وکیل تقدیم شود، مشخصات وکیل باید درج شود. قید نشدن مشخصات یا ناقص بودن آن باعث رد دادخواست خواهان خواهد شد. در صورت قید نشدن مشخصات یا ناقص بودن آن، دادگاه طی یک اخطاریه به خواهان فرصت می دهد تا نسبت به رفع نقص اقدام نماید در غیر این صورت دادخواست خواهان رد خواهد شد. تعیین خواسته و بهای آن در دادخواست الزامی است مگر آنکه تعین بها ممکن نبوده یا خواسته «مالی» نباشد. آنچه مدعی از دادگاه تقاضا میکند را خواسته یا مدعیبه گویند.
یکی دیگر از مواردی که باید در دادخواست قید شود، تعهدات یا جهاتی است که به موجب آن خواهان خود را مستحق مطالبه میداند؛ بهطوری که مقصود واضح و روشن باشد.
آنچه خواهان از دادگاه درخواست میکند، عنوان دادخواست است و شرح دادخواست نیز به معنای ذکر ادله و وسایلی است که خواهان برای اثبات ادعای خود دارد. مانند اسناد، نوشتهها و شهود.
در ذیل دادخواست، امضای خواهان و در صورت عجز از امضا، اثر انگشت او ضروری است.
ارکان دادخواست
اما بد نیست بدانید که یک دادخواست از سه ضلع اصلی خواهان (شاکی)، خوانده و موضوع دادخواست تشکیل شده است.
خوانده یا مدعیعلیه شخصی است که دعوی به او توجه دارد. به عبارت دیگر، شخصی است که ادعا علیه او اقامه شود.
خواهان یا مدعی، شخصی است که از دادگاه چیزی برای خود و به ضرر دیگری میخواهد.
رکن سوم دادخواست (خواسته یا موضوع دعوی) است. آنچه مدعی از دادگاه تقاضا میکند را خواسته یا مدعیبه گویند. خواسته ممکن است مالی یا غیرمالی باشد. به عبارت دیگر، آن چیزی که در مرافعات و امور حسبی از دادگاه خواسته میشود، اصطلاحا خواسته نامند.
هزینه دادرسی
هزینه دادرسی نیز عبارت از هزینه برگهای است که به دادگاه داده میشود، به اضافه هزینه قرار و احکام و در واقع هزینه رسیدگی به شکایت از سوی دادگاه است.
بهای اوراق دادخواست، اظهارنامه، برگ اجراییه احکام دادگاهها و هیاتهای حل اختلاف، هزینه دادرسی مرحله بدوی و رسیدگی، هزینه دادرسی مرحله تجدیدنظرخواهی، هزینه دادرسی دعاوی غیرمالی و درخواست تامین دلیل خواسته در تمامی مراجع قضایی، هزینه اجرای موقت احکام، هزینه تطبیق اوراق با اصل آنها در دفاتر دادگاهها و دیگر مراجع قضایی، هزینه ابلاغ اظهارنامه و واخواستنامه و هزینه اجرای احکام تخلیه از جمله هزینههای دادرسی است که در قانون تصریح شده و مشخص است.
رکن پنجم، شرح دادخواست بوده که عبارت از شرح دعوی و دلایل و پیوستهای آن در مورد شکایت است.
بدین ترتیب با تقدیم دادخواست و تکمیل آن به صورت دقیق، یک شکایت مطرح میشود و سپس در مراحل رسیدگی قرار میگیرد.
درخواست چیست؟
زمانی که شما به هردلیل دادخواستی به دادگاه تقدیم میکنید باید درنظر داشته باشید که در مقابل دادخواست، مفهومی به نام درخواست وجود دارد.
دادخواست برای دعاوی ترافعی است یعنی برای حل و رفع یک مرافعه است اما درخواست برای دعاوی غیرترافعی است.
دادخواست الزاما باید در فرم مخصوص چاپی که در دادگاههای سراسر کشور به فروش میرسد، تنظیم شود اما در درخواست چنین نیست.
در درخواست، رعایت بسیاری از تشریفاتی که در دادخواست وجود دارد، لازم نیست همچنین در مورد درخواست باید گفت که نیازی به نوشتن آن در فرم چاپی نیست.
نکته بسیار مهم این است که هر دادخواستی نوعی درخواست است. به طور کلی، برخی از درخواستهایی که به مراجع قضایی تقدیم میشود، باید حتما در برگ چایی مخصوصی باشد و بعضی دیگر لازم نیست در فرم مخصوص چاپی تنظیم شود که دسته دوم را در اصطلاح درخواست مینامند.
درخواستهایی که به تنظیم دادخواست نیاز ندارند
برخی درخواستها، نیاز به تنظیم دادخواست ندارند که عبارت از درخواست تامین دلیل، درخواست صدور گواهی انحصار وراثت، درخواست مهر و موم، درخواست ترکه، درخواست تحریر ترکه، درخواست صدور گواهی عدم امکان سازش، درخواست صدور صلح و سازش، درخواست تاخیر اجرای حکم، درخواست تعیین قیم و درخواست تقسیم ترکه یا ارث است.
برای اطلاع از آخرین اخبار اقتصادی ، صنعتی ، حوادث و قیمتهای لحظه ای ارز ، دلار ، طلا و سکه اینجا کلیک کنید.
املاک صنعتی پایتخت
جامعترین مرکز اطلاعات املاک در کشور
جاده مخصوص کرج (لشگری) ، جاده قدیم کرج (فتح)
مرکز شهر ، غرب تهران
خرید و فروش ، رهن و اجاره انواع ملک شامل:
انبار ، سالن ، سوله ، کارگاه ، کارخانه ، اداری ، تجاری ، فروش کارخانه
انبارهای مواد غذایی ، آرایشی بهداشتی ، دارویی ، فروشگاههای اینترنتی
انبار ، کالاهای تجاری ، بازرگانی ، انبارهای عمومی و اختصاصی
کارخانجات تولیدی ، غذایی ، دارویی ، صنعتی ، شیمیایی
مطبخ ، کترینگ آشپزخانه صنعتی ، رستوران ، تالار و باغ تالار ، باغ و باغچه
تجاری ، تعمیرگاه مجاز ، نمایندگی ، کارواش ، گاراژ
اداری ، دفترکار ، سالن فیلمبرداری ، کنفرانس ، همایش
انبار روباز ، انبار سنگ ، کاشی ، سرامیک ، مصالح و آهن آلات ، دپوی خودرو
زمینهای کشاورزی و صنعتی ...
۰۲۱۶۶۱۸۸۸۵۳ – ۰۲۱۴۴۵۲۲۰۵۷
۰۹۱۲۲۹۶۷۸۳۹ افشار
نیازمند املاک اداری ، تجاری ، صنعتی شما جهت
رهن و اجاره یا خرید و فروش در جاده مخصوص کرج ، جاده قدیم کرج ، مرکز شهر و غرب تهران هستیم.
( به مابسپارید ازما بخواهید )
( درصورت تمایل فایل فروش یا اجاره ملکتان تماس حاصل نموده یا مشخصات را به شماره 09122967839 واتساپ یا تلگرام نمایید )