مزایای حقوقی بیمههای همگانی
بیمههای همگانی و به تعبیر دیگر، تأمين اجتماعي و در مفهوم فراگير آن برخورداري از بازنشستگي، بيكاري، ازكارافتادگي، بيسرپرستي، حوادث و سوانح خدمات بهداشتي و درماني و مراقبتهاي پزشكي، حقوقي همگاني است كه تأمين و تدارک بستر اجرايي آن از تكاليف دولت به شمار ميرود. به همین لحاظ در قانون تأمين اجتماعي علاوه بر تحت پوشش قرار دادن افراد شاغل، براي پوشش بيمهاي كساني كه مدتي به واسطه اشتغال تحت بيمه اجتماعي بودهاند اما متعاقباً به علت اشتغال نداشتن، از پوشش اين بيمه خارج شدهاند، تدابيري انديشيده شده است. بهنحوي كه اينگونه اشخاص با دارا بودن حداقل سابقه پرداخت حق بيمه، ميتوانند بيمه خود را بهصورت اختياري ادامه دهند.
خطراتی که انسان در معرض آن قرار دارد و می تواند موضوع بیمه قرار گیرد دو نوع است، برخی جان و بعضی مال انسان را تهدید میکند و تأثیر متقابل بر یکدیگر دارند.
بیمه بازنشستگی
به موجب قانون، سازمان تأمین اجتماعی مکلف است به افرادی که حداقل 10 سال سابقه پـرداخت حق بیـمه را دارند و به سن شصـت سال برای مـردان و پنجـاه و پنج سـال برای زنان رسـیدهاند یا به هر دلیلی به تشخیص کمیسیونهای مربوطه، در سنین کمتر از موارد فوق از کار افتاده شدهاند ولی از حق مستمری برخوردار نمیشوند، متناسب با سنوات پرداخت حق بیمه، حقوق بازنشستگی پرداخت کند. افرادی که کمتر از 10 سال حق بیمه پرداخت کردهاند، میتوانند با پرداخت مابهالتفاوت حق بیمه اعم از حق کارگر و کارفرما تا 10 سال به نرخ سال جاری، از امتیاز بازنشستگی این حکم برخوردار شوند. همچنین سازمان مکلف است به فرزندان و همسران بیمهشده متوفی که زیر 10 سال سابقه پرداخت حق بیمه دارد نسبت به سنوات، مستمری پرداخت کند.
بیمه بازماندگان
بر اساس قانون حمایت خانواده، میزان حقوق وظیفه یا مستمری زوجه دایم متوفی و فرزندان و سایر وراث قانونی وی و نحوه تقسیم آن در تمام صندوقهای بازنشستگی اعم از کشوری، لشکری، تامین اجتماعی و سایر صندوقهای خاص مانند شهرداری، بانکها و نیروهای مسلح به ترتیب زیر است: زوجه دایم متوفی از حقوق وظیفه یا مستمری وی برخوردار میشود و ازدواج وی مانع دریافت حقوق مذکور نیست و در صورت فوت شوهر بعدی و تعلق حقوق به زوجه در اثر آن، بیشترین مستمری ملاک عمل است همچنین اگر متوفی چند زوجه دایم داشته باشد حقوق وظیفه یا مستمری به تساوی بین آنان و سایر وراث قانونی تقسیم میشود. دریافت حقوق بازنشستگی یا از کارافتادگی و مستمری ازکارافتادگی یا بازنشستگی حسب مورد توسط زوجه متوفی مانع از دریافت حقوق وظیفه یا مستمری متوفی نیست. فرزندان اناث در صورت نداشتن شغل یا شوهر و فرزندان ذکور تا سن بیست سالگی و بعد از آن منحصراً در صورتی که معلول از کار افتاده نیازمند باشند یا به تحصیلات دانشگاهی مشغول باشند، حسب مورد از کمک هزینه اولاد، بیمه و مستمری بازماندگان یا حقوق وظیفه والدین خود برخوردار میشوند. حقوق وظیفه یا مستمری زوجه دایم و فرزندان و سایر وراث قانونی کلیه کارکنان شاغل و بازنشسته مطابق قانون، پرداخت میشود.
بیمه زنان خانهدار
از نظر مقررات تأمین اجتماعی زنان خانهدار برای استفاده از خدمات سازمان تأمین اجتماعی در زمره مشمولین بیمه صاحبان حرفهها و مشاغل آزاد هستند و در صورت تمایل میتوانند با مراجعه به یکی از شعب سازمان بهصورت خوداظهاری با عنوان خانهدار، و انعقاد قرارداد و پرداخت حق بیمه مقرر از تعهدات قانونی این سازمان بهرهمند شوند. در اینجا این پرسش مطرح میشود که آیا بهرهمندی از امتیاز بیمه زنان خانهدار، دارای نصاب سن است؟ در پاسخ بایید گفت حداکثر سن برای پذیرش درخواست و عقد قرارداد 45 سال است که در غیر این صورت متقاضی باید دو برابر مازاد سنی مقرر، دارای سابقه پرداخت حق بیمه قبلی نزد سازمان تأمین اجتماعی باشد. چنانچه متقاضی در زمان درخواست دارای حداقل 10سال سابقه پرداخت حق بیمه قبلی نزد سازمان تأمین اجتماعی باشد، از اعمال شرط سنی معاف خواهد بود و به عبارت دیگر با هر سنی این گروه از متقاضیان میتوانند بیمه شوند. در صورتی که متقاضیان بیمه زنان خانهدار، سابقه پرداخت حق بیمه قبلی نزد سازمان تأمین اجتماعی را نداشته باشند، میتوانند دستمزد مبنای پرداخت حق بیمه خود را بین حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار و حداکثر دستمزد مصوب زمان عقد قرارداد انتخاب کنند. چنانچه متقاضی دارای سابقه پرداخت حق بیمه قبلی به مدت 360 روز یا بیشتر نزد سازمان تأمین اجتماعی باشد، میانگین مبنای پرداخت حق بیمه وی در آخرین 360 روز به عنوان مبنای پرداخت حق بیمه، ملاک عمل قرار میگیرد.
کارگران و بیمههای تأمین اجتماعی
حمایتهای بیمه تأمین اجتماعی در مورد کارگران شامل بیماری، ناتوانی، و ازکارافتادگی، بیکاری، بازنشستگی و مرگ آنان است که به نحوی تحت پوشش قرار میدهد. به موجب قانون تامین اجتماعی حوادث و بیماریها، بارداری، از کارافتادگی، بازنشستگی، مرگ و بیماری کارگران موضوع بیمه اجتماعی کارگران است که با تادیه غرامت دستمزد ، مقرری و مستمریهای گوناگون و سایر کمکها مورد حمایت قرار میگیرند.
حوادث، بیماریها و بارداری
کارگر بیمهشده در صورت مصدوم شدن یا ابتلا به بیماری، مشمول حمایتهای بیمه اجتماعی است اعم از اینکه حادثه یا بیماری ناشی از شغل او بوده و یا علت دیگری داشته باشد همچنین افراد خانواده بیمهشده در صورت مصدوم شدن یا بیماری، مشمول خدماتدرمانی و معالجاتی بیمههای اجتماعی قرار میگیرند. بیمه بیماری شامل دو نوع اقدام معالجه و درمان بیماری یا مصدومیت بیمهشده و افراد تحت تکفل او و نیز جبران خسارت وارده به کارگر در مدت زمان معالجه است. اشخاص مشمول بیمه بیماری و حوادث عبارت از بیمهشده؛ همسر بیمهشده (چنانچه بیمهشده زن باشد شوهرش در صورتی مشمول چنین بیمهای خواهد بود که معاش او توسط بیمهشده زن تامین شده و سن او از 60 سال متجاوز باشد یا طبق نظر کمیسیون پزشکی از کارافتاده تشخیص شود.)، فرزندان بیمهشده با داشتن برخی شرایط؛ پدر و مادر تحت تکفل بیمهشده مشروط به اینکه سن پدر از 60 سال و سن مادر از 55 سال متجاوز باشد یا اینکه به تشخیص کمیسیون پزشکی از کار افتاده باشند و در هر حال از سازمان مستمری دریافت نکنند، این افراد در صورت بیماری یا مصدومیت ناشی از حادثه، تحت پوشش اقدامات درمانی سازمان تامین اجتماعی قرار میگیرند. علاوه بر آن بیمهشده زن یا همسر بیمهشده مرد، در صورتی که در طول مدت یکسال قبل از وضع حمل حق بیمه 60 روز را پرداخته باشد، از کمکها و معاینههای طبی و معالجات قبل از زایمان و حین زایمان و بعد از وضع حمل استفاده میکند.
از کار افتادگی
از کارافتادگی با بیماری متفاوت است و میتواند ناشی از بیماری یا حادثه شغلی و همچنین ناشی از حادثه یا بیماری غیرحرفهای باشد. چنانچه کارگر به هر دلیل توانایی خود را کلاً یا بعضاً از دست بدهد، با توجه به درجه کاهش توانایی در دستهبندی مختلفی قرار میگیرد که در برخی موارد چنانچه کاهش توانایی ناشی از کار کارگر باشد مورد حمایت بوده و چنانچه ناشی از غیر حرفه او باشد مورد حمایت بیمه تامین اجتماعی نیست و لذا از کارافتادگی انواع مختلفی دارد که شامل از کارافتادگی کلی و جزیی است.
بازنشستگی
بازنشستگی عبارت است از عدم اشتغال بیمهشده به کار به سبب رسیدن به سن بازنشستگی پیشبینیشده در قانون تامین اجتماعی که البته برای برخورداری از مستمری بازنشستگی ضرورت دارد سنوات معینی حق بیمه پرداخت شده باشد. به موجب قانون تامین اجتماعی، مشمولین این قانون در صورتی که حداقل 10 سال حق بیمه مقرر را قبل از تاریخ بازنشستگی پرداخته باشند و سن مرد به 60 سال تمام و سن زن به 55 سال تمام رسیده باشد، حق استفاده از مستمری بازنشستگی را خواهند داشت.
مرگ
چنانچه بیمهشده تأمین اجتماعی فوت کند، بازماندگان او مستحق دریافت کمکهایی از طرف سازمان خواهند بود، این کمک ها عبارت از پرداخت هزینه کفن و دفن متوفی بیمهشده (این هزینه مبلغ مقطوعی است که با فوت بیمهشده بهمنظور تامین هزینههای مربوط به کفن و دفن او در مواردی که خانواده متوفی این امر را عهدهدار میشود، پرداخت می شود) و پرداخت مستمری بازماندگان یا تادیه غرامت مقطوع در موارد کسری سنوات پرداخت حق بیمه است.
کمک هزینه ازدواج
به کارگر زن یا مرد در صورت ازدواج مبلغی بهعنوان کمک هزینه ازدواج پرداخت میشود مشروط بر اینکه عقد ازدواج از نوع دایم باشد؛ ازدواج نوبت اول باشد؛ عقد ازدواج در دفتر رسمی ازدواج به ثبت برسد؛ ظرف 5 سال قبل از تاریخ ازدواج، حداقل حق بیمه 720 روز کار به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت شده باشد و در تاریخ ازدواج رابطه استخدامی او با کارفرما قطع نشده باشد. بدیهی است چنانچه طرفین عقد ازدواج دارای شرایط مزبور باشند، کمک هزینه ازدواج به هر دو پرداخت میشود و میزان آن عبارت است از یکماه متوسط حقوق یعنی جمع دریافتی بیمهشده ظرف دو سال قبل از ازدواج که مبنای پرداخت حق بیمه بوده تقسیم بر 24 که پرداخت آن برعهده سازمان تامین اجتماعی است.
کمک عائلهمندی
کمک عائلهمندی حمایتی است که علیرغم مشروط بودن به پرداخت سنوات مشخصی حق بیمه، برخلاف سایر کمکهای شمارششده، تادیه آن برعهده کارفرما است. کمک عائلهمندی منحصراً تا دو فرزند کارگر پرداخت میشود و چنانچه فرزند کارگر که موجبات پرداخت کمک مزبور به کارگر را فراهم کرده است، شرایط لازم را از دست بدهد و کارگر فرزند دیگری نیز داشته باشد جایگزین آن خواهد شد. میزان کمک هزینه عائلهمندی معادل سه برابر حداقل مزد روزانه کارگر ساده برای هر فرزند در هر ماه است و همانگونه که ذکر شد صرفاً تا دو فرزند پرداخت میشود.