لازم است بدانیم گاهی حق انتفاع در اثر قرارداد دیگری برای منتفع ایجاد میشود. مثلا پدر خانواده اموالش را به اعضای خانواده میبخشد و حق انتفاع از آن را تا پایان عمرش برای خود حفظ میکند.
همچنین مالک ممکن است در قبال حق انتفاع پولی بگیرد یا به طور رایگان آن را به دیگری واگذار کند.
حق انتفاع را بسته به مدت زمانی که فرد میتواند از شیء متعلق به دیگری استفاده کند به سه دسته میتوان تقسیم کرد:
حق عمری
حق عمری، حق انتفاعی است که به مدت عمر مالک یا شخص منتفع یا شخص دیگری به فرد واگذار میشود.
اگر حق انتفاع برای مدت عمر مالک باشد با فوت مالک از بین میرود و منتفع دیگر نمیتواند از آن استفاده کند ولی اگر حق انتفاع به مدت عمر شخص دیگری باشد، فوت مالک تاثیری در حق انتفاع نخواهد داشت.
حق رقبی
حق رقبی حق انتفاعی است که از طرف مالک برای مدت معینی برقرار میشود. مثلا مالک میگوید حق انتفاع از این مغازه را برای مدت 10 سال به امیر واگذار کردم.
حبس مطلق
حبس مطلق حق انتفاعی است که به طور مطلق و بدون ذکر مدت به فرد منتفع واگذار میشود.
در این صورت مالک هرگاه بخواهد میتواند از حق انتفاعی که واگذار کرده است، رجوع کند و از آن انصراف دهد.
در هر صورت این حق تنها تا زمان فوت مالک باقی است و بعد از آن از بین میرود.
در حق عمری و حق رقبی مالک نمیتواند قبل از موعدهای اشاره شده یعنی تا فوت شخص معینشده در عمری و مدت معین در رقبی، از حقی که اعطا کرده است رجوع کند و از آن منصرف شود. اما در حبس مطلق مالک میتواند هرگاه که بخواهد حق انتفاع را از دیگری سلب کند.
همچنین حق انتفاعی که موضوعش خانه و محل سکونت باشد را حق سکنی نامیدهاند.
حق سکنی ممکن است برای مدت معین یا به مدت عمر مالک، منتفع یا شخص ثالث یا به طور مطلق برای منتفع برقرار شود.
برای آن که حق انتفاع به درستی برای دیگری برقرار شود اولا باید مالی برای استفاده به منتفع واگذار شود تا با استفاده کردن از بین نرود؛ برای مثال نمیتوان نسبت به خوراکی حق انتفاع برقرار کرد. زیرا فرد باید بتواند مدتی از مال استفاده کند و مجددا اصل آن را به مالک بازگرداند.
ثانیا موضوع حق حتما باید به طرف مقابل داده شود. یعنی تا زمانی که مالک مال را به منتفع ندهد، هیچ حقی برای منتفع ایجاد نمیشود.
حقوق و تکالیف منتفع و مالک
بهعلاوه منتفع و مالک در قبال یکدیگر حقوق و تکالیفی هم دارند. منتفع نباید از مالی که برای استفاده کردن به او سپرده شده است، سوءاستفاده کند.
یعنی از مال استفادهای کند که خلاف منظور مالک یا عرف است. مثلا با اتومبیلی که برای سواری به منتفع سپرده شده است، نمیتوان بارکشی کرد یا در خانهای که برای سکونت به فرد سپرده شده است، حیوانات اهلی یا وحشی نگهداری کرد. منتفع همچنین باید از از اصل مال محافظت کند و اگر بر اثر عدم مواظبت منتفع، مال از بین برود یا معیوب شود، منتفع مسئول خسارتهای مالک خواهد بود. اما اگر منتفع در از بین رفتن مال تقصیری مرتکب نشده باشد، مسئولیتی نخواهد داشت. تمامی هزینههای مربوط به استفاده کردن از مال نیز به عهده منتفع است. مثلا رنگآمیزی و تزئینات و قفسهبندی و مواردی از این دست. مالک همچنین نمیتواند مانع تصرفات منتفع شود. مثلا در مدتی که منتفع حق انتفاع دارد نباید مال را اجاره دهد. همچنین کلیه مخارج لازم برای حفظ مال به عهده مالک است؛ نظیر هزینه تعمیر سقف اتاقها و جلوگیری از ریزش دیوارها. اگر بهطور مثال مالک خانهای را که برای انتفاع به ساسان سپرده است را به جهان بفروشد، حق انتفاع ساسان تا پایان مدتی که مقرر شده است باقی میماند و لطمهای نمیخورد. اما اگر جهان از اینکه حق انتفاع خانه برای ساسان است اطلاع نداشته باشد میتواند معاملهاش با مالک قبلی را فسخ کند.
منتفع میتواند حق انتفاع خود را به دیگری واگذار کند مگر آن که مالک او را از این کار منع کرده باشد. مثلا ساسان به عنوان منتفع اصلی میتواند خانه ای را که استفاده میکرده است برای انتفاع به مادرش بسپارد.
موارد از بین رفتن حق انتفاع
حق انتفاع در موارد زیر از بین میرود: مال موضوع حق تلف شود. مثلا ماشینی که برای سواری به سپهر سپرده شده است آتش بگیرد؛ صاحب حق از حقی که به او داده شده است، چشمپوشی کند. مثلا سپهر بگوید که من دیگر نمیخواهم از ماشین استفاده کنم؛ اگر مالی در اثر ملی شدن از ملکیت خصوصی مالک خارج شود. مثلا بخشی از جنگل که ملک امیر بوده است، ملکیتش با قانون به دولت واگذار شود. اگر مالک در قرارداد انتفاع برای خود حق فسخ پیشبینی کرده باشد. مثلا سعید در قرارداد پیشبینی کرده است که تا ۷ ماه حق فسخ حق انتفاع را خواهد داشت و اگر ملکیت مال به خود شخص منتفع واگذار شود. مثلا مالکیت ماشینی که قبلا برای انتفاع به سپهر سپرده شده بود اکنون به خود وی منتقل شود، حق انتفاع از بین میرود. همچنین از موارد دیگری که حق انتفاع از بین میرود، می توان به این نکات اشاره کرد: در حق انتفاع عمری شخص مدنظر در قرارداد انتفاع فوت کند. فوت مالک، منتفع یا غیر آن دو، در صورتی که در قرارداد انتفاع پیش بینی شده باشد، می تواند باعث زوال حق انتفاع شود. در حق انتفاع رقبی مدت مشخصشده سپری شود. مثلا حق استفاده کردن از کتابی دو هفته باشد و این دو هفته سپری شده باشد. مالک در حبس مطلق از حقی که به منتفع داده است، رجوع کند. با پایان یافتن حق انتفاع، منتفع باید مال را به مالک برگرداند. از این پس مالک خود حق انتفاع کامل از ملک خود را دارد و منتفع دیگر حقی در ملک او نخواهد داشت.
املاک صنعتی پایتخت
جامعترین مرکز اطلاعات املاک در کشور
جاده مخصوص کرج (لشگری) ، جاده قدیم کرج (فتح)
مرکز شهر ، غرب تهران
خرید و فروش ، رهن و اجاره انواع ملک شامل:
انبار ، سالن ، سوله ، کارگاه ، کارخانه ، اداری ، تجاری ، فروش کارخانه
انبارهای مواد غذایی ، آرایشی بهداشتی ، دارویی ، فروشگاههای اینترنتی
انبار ، کالاهای تجاری ، بازرگانی ، انبارهای عمومی و اختصاصی
کارخانجات تولیدی ، غذایی ، دارویی ، صنعتی ، شیمیایی
مطبخ ، کترینگ آشپزخانه صنعتی ، رستوران ، تالار و باغ تالار ، باغ و باغچه
تجاری ، تعمیرگاه مجاز ، نمایندگی ، کارواش ، گاراژ
اداری ، دفترکار ، سالن فیلمبرداری ، کنفرانس ، همایش
انبار روباز ، انبار سنگ ، کاشی ، سرامیک ، مصالح و آهن آلات ، دپوی خودرو
زمینهای کشاورزی و صنعتی ...
۰۲۱۶۶۱۸۸۸۵۳ – ۰۲۱۴۴۵۲۲۰۵۷
۰۹۱۲۲۹۶۷۸۳۹ افشار
نیازمند املاک اداری ، تجاری ، صنعتی شما جهت
رهن و اجاره یا خرید و فروش در جاده مخصوص کرج ، جاده قدیم کرج ، مرکز شهر و غرب تهران هستیم.
( به مابسپارید ازما بخواهید )
اجاره انبار و املاک صنعتی اداری – تجاری را به مابسپارید
تا با معرفی برترین برندها و مشتریان سالها بی دغدغه از مشکلات موجر و مستاجر باشید.
درصورت تمایل فایل فروش یا اجاره ملکتان تماس حاصل نموده یا مشخصات را به شماره 09122967839 واتساپ یا تلگرام نمایید.
اخبار ارز ، دلار ، طلا و سکه اینجا کلیک کنید.
اخبار اقتصادی ، صنعتی ، حوادث اینجا کلیک کنید.
اطلاعات عمومی دانستنیها آیا میدانید اینجا کلیک کنید.
دانستنیهای حقوقی اینجا کلیک کنید.
نکات مهم درباره انبار اینجا کلیک کنید.
درباره شهرکهای صنعتی اینجا کلیک کنید.
برای ثبت آگهی رایگان و تبلیغات خرید و فروش املاک و مستغلات اینجا کلیک کنید.