زیان ۷۸ میلیارددلاری صنعت خودرو، افت ۴۵ تا ۷۰ درصدی در صنعت گردشگری و آسیب جسمی و روحی کارکنان بخش سلامت تنها بخش کوچکی از زیان بزرگی است که کووید- ۱۹ به اقتصاد جهان وارد کرد.
به گزارش همشهری آنلاین به نقل از شرق، بر اساس ششمین گزارش «کرونا، نیروی کار و حمایت اجتماعی» که توسط معاونت رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی منتشر شد، عوارض کرونا بر بخشهای مختلف اقتصادی شامل گردشگری، کشاورزی، صنعت پوشاک، خردهفروشی مواد غذایی، خدمات اورژانسی و اضطراری عمومی، آموزش، سلامت و درمان و صنایع خودروسازی مورد بررسی اجمالی قرار گرفته است.
سازمان بینالمللی کار (ILO) نیز ارزیابی مقدماتیاش را از تأثیر همهگیری جهانی کووید-۱۹ بر ۱۱ بخش اقتصادی و صنایع خاص را که بیش از سایرین در معرض آسیب قرار دارند، به صورت گزارشهای جداگانه منتشر کرده است.
*گردشگری: پیشبینیها نشان میدهد صنعت گردشگری که ۱۰.۵ درصد تولید ناخالص داخلی جهان را به خود اختصاص میدهد، در اثر بحران کرونا دچار افتی ۴۵ تا ۷۰ درصدی خواهد شد. با توجه به اینکه تعداد زیادی از ۳۱۹ میلیون شاغلِ این بخش را زنان و جوانان تشکیل میدهند، حمایت از نیروی کار این بخش از اهمیت زیادی برخوردار است.
* کشاورزی: در بخش کشاورزی نیز، مانند بخش گردشگری، زنان سهم بزرگی از نیروی کار را به خود اختصاص دادهاند. تعداد شاغلان این بخش درمجموع به یک میلیارد نفر میرسد که بخش عمدهای از آنها تحت پوشش تأمین اجتماعی نیستند. اقتصاد بخش کشاورزی، به دلیل محدودیت رفتوآمد کارگران فصلی و اختلال در شبکه توزیع بهشدت آسیب دیده است.
* صنعت پوشاک: اشتغال در صنعت پوشاک بهشدت تحتتأثیر تعطیلی کارخانهها و مغازهها قرار دارد. مضافبراین، افزایش بیکاری و کاهش درآمدها باعث لغو سفارشها یا تعلیق تولید تا حد ۸۰ درصد برای برخی از کارخانههای مطرح پوشاک در سطح بینالمللی شده است.
*خردهفروشی مواد غذایی: با اینکه اشتغال در بخش خردهفروشی مواد غذایی افزایش یافته است، اما نیروی کارِ عمدتا کممهارت این بخش با دستمزدهای اندک و با فشار ناشی از افزایش ساعات کاری مواجهاند. شاغلان این بخش نمیتوانند بسیاری از توصیههای مبنیبر حفظ فاصله اجتماعی را رعایت کنند و بسیاری از آنها به تجهیزات حفاظتی دسترسی ندارند.
* خدمات اورژانسی و اضطراری عمومی: نیروی پلیس، اورژانس و مرکز فوریتهای پزشکی و خدمات بهداشتی و اجتماعی اضطراری، در خط مقدم مبارزه با ویروس کرونا هستند. علاوهبر درخطربودن سلامت جسمی این افراد، بسیاری از آنها (حدود ۳۰ درصد تا پیش از بحران کرونا) از مشکلات روانی ناشی از PTSD (اختلال استرسی پس از حادثه) رنج میبرند.
* آموزش: آموزش بیش از ۱.۵ میلیارد دانشآموز در جهان تحتتأثیر بحران کرونا متوقف شده و نیروی کار این بخش که بیش از سهچهارم آنها را زنان تشکیل میدهند، متأثر کرده است. بخش بزرگی از این نیروی کار قراردادهای موقت دارند و از مزایای بیکاری برخوردار نیستند. این بخش، علاوهبر معلمان و مدرسان، شامل کادر اداری، مسئولان نظافت و غرفههای خوراکی نیز میشود.
* سلامت و درمان: در سال جاری، ۱۳۶ میلیون نفر در این بخش بهشدت رو به رشد مشغول به کارند که ۷۰ درصد آنها را زنان تشکیل میدهند. علاوهبر مشکلات ناشی از افزایش ساعات کار و کمبود نیرو، بسیاری از کارکنان این بخش، حتی در کشورهای توسعهیافته، از تجهیزات حفاظتی برخوردار نیستند و دهها هزار نفر از آنها به بیماری کووید-۱۹ دچار شدهاند.
* صنایع خودروسازی: احتمال خروج دو میلیون خودروی مسافری از برنامه تولید کارخانههای خودروسازی، این کارخانهها را با ضرر مالی حدودا ۷۸ میلیارددلاری روبهرو خواهد کرد.